Tästä se alkoi: Metsätorpanmaan Kansaa -näyttely Korpilahden Vanhassa pappilassa sai suuren suosion kesällä 2006.

 Kuvassa Raimo Järvinen isänsä Antin tukkireessä.

 

METSÄHENGEN TUOTTEITA TORPANMAASTAMME !

 

 ”Tarina Metsätorpanmaasta” –video (41 min)

kertoo vangitsevalla tavalla koko jutun: sahojen ja tehdaslaitosten perustamisen ja puunhinnan nousun, metsäajojen nopean nousun ja hevosmiesten hakeutumisen Keski-Suomen talvisavotoille kaukaa Pohjanmaalta asti. Raivattiin pikkupellot ja haettiin ratkaiseva talvinen lisäansio ruukinraiteen liepeiltä yli 100 vuoden ajan.  Tilaukset: Matti Salminen Vekkula, 0400–822 581. salminen.vekkula@gmail.com  Hinta: 15 euroa + postikulut.

 ”Metsätorpanmaan Kansaa” – valokuvanäyttely

vie upeiden valokuvien, työkalujen, ajopelien, karttojen, tekstien ja henkilötarinoiden avulla havainnollisella tavalla pientilojen, metsätyön ja metsänkäytön historiaan Keski-Suomessa. Näyttelyn seinäpinta-alaa olisi hyvä olla ainakin n. 50 m2. Pystytys kestää n. päivän. Erinomaista sisältöä erilaisille kotiseutupäiville ym. tilaisuuksiin. Näyttelyn pystytyskuluista (kuljetus, näyttelyselosteet ym) sovitaan tapauskohtaisesti – kuitenkin niin, että tilaaja pääsääntöisesti maksaa lisäkulut! – Jaakko Luoma, 040-752 9688.

 

”Vekkula – kylä korven kätkössä” –kirja (236 s):

Kirjassa kerrotaan yhden metsäkylän koko tarina: torppariasutuksen synty ja ristiriidat maanomistajien kanssa metsän arvon noustua, metsäajojen käynnistyminen ja hevosajureiden ”puoliteollisen” kansanosan juurtuminen Jämsän Juokslahden kylän takametsiin 1800-luvun mittaan, kun alueelle syntynyt sahat ja paperi- sekä sellutehtaat tarvitsivat puunajureita. Tekijät: Jaakko Luoma – Matti Salminen.

- Tilaukset: Salminen 0400–822 581, salminen.vekkula@gmail.com . hinta: 30 e.+ postikulut

 

 

”100 vuotta Vekkulassa” –video (1,5 tuntia):

Vekkulan kyläyhdistyksen tuottama video, jossa vanhoin valokuvin ja dramatisoinnein kerrotaan sama tarina kuin yo. kirjassa. Mukana myös huikeat kuvaukset pontikankeitosta ja v. 1918 sodan dramaattisista tapahtumista Jämsän metsäkylissä. – Tilaukset: Salminen, 0400–822 581, salminen.vekkula@gmail.com 20 e.+ postikulut

 

 

”Keski-Suomen Metsämuisti” –arkisto:

Metsätorpanmaan perinnekeräyksen järjestetyt haastattelut (n. 70 ihmistä) ja osa valokuvista (tässä vaiheessa n. 200) arkistoituna. Arkistoa täydennetään.

 

 

Vekkulan Kyläalbumi –arkisto:

Arkisto koostuu kylästä kerätystä n. 2 000 kotialbumikuvasta, johon liittyvät kyläkirjan ja videon tekemisen myötä kirjatut tarinat ja historiat. Tallennettu taloittain, hienoja teemakokonaisuuksia niin työstä kuin juhlasta, naisen arjesta pientiloilla ja lasten maailmasta. Arkiston luominen on vielä kesken, tietää Matti Salminen.