Torpanmaan ruukkilaiset juontavat tukkia ja suurta metsätarinaa!

 

 

”Isän kanssa ajettiin tukkia, rankaa ja halakoa. Mieluummin olin metässä kuin äidin kanssa keittiössä!” – Eeva-Liisa Pitkänen.

 

 

 

Tapio Virtanen

 

Tapio Virtanen näyttää Jämsän Vekkulassa, miten tullaan jyrkemmästäkin vuoresta alas

tukkikuorman kanssa. - Kuva Matti Salminen.

 

 

 

Metsätorpanmaa-yhdistyksessä toimii myös neljä ammattitaitoista hevosajuria, joilla jokaisella on edelleen työkäytössä oleva suomenhevonen ja pitkä historia hevosen kanssa työskentelystä metsässä.

 

Ota yhteyttä ajureihin ja kutsu joku heistä – tai kaikki! – kertomaan ja näyttämään, miten tukit, kuidut, halot, pylväät lähtivät Keski-Suomen mäistä kohti laanipaikkoja.

 

Reijo Kettunen oli Korpilahden viimeisiä ammattiajureita 70-luvun alkupuolella kolmella hevosellaan. Nyt hän ajelee vielä lämpimikseen puuta Mallallaan ja toimii Metsätorpanmaa ry:n sihteerinä ja Korpikettu-keskuksen vetäjänä.

 

Tapio Virtanen ja hänen virma hevosensa Vinkale-tyttö ovat valtakunnan työmestareita muutaman vuoden takaa. He starttaavat tukin ja tarinan juontoon Päijänteen rantamaisemista Korpilahden Hyrkkölästä, jonka rinteiltä Tapio on ajanut toisenkin tukin elämänsä aikana. ”Mä oon aina tykänny ronskista työnteosta!”

 

Eeva-Liisa Pitkänen asuu Petäjäveden Kukkaron kylässä. Hänen Napsukka-tammansa on korjannut kotitalliinsa viime vuosina monet työhevospalkinnot: kaksi kertaa halonajon ja kerran kynnön suomenmestaruuden. Napsukka on nopeasti oppiva ja hyvin kiltti hevonen, jonka mukana tulee tarvittaessa varsakin!

 

Eero Salonen ja Vinkki löytyvät torppareiden ja ruukinajajien kotikylästä, Jämsän Vekkulasta. Eero kertoo ajohistoriaansa mm. ”Tarina Metsätorpanmaasta” –videolla eikä ajaminen ole historiaa vieläkään, sillä yhä hän nousee Tevätvuoreen hakemaan tuulenkaatoja ja rankoja Vinkkinsä kanssa. ”Hevosen kanssa menee aikakin niin rattoisasti, kun se höristelee korviaan ja kuuntelee!”

 

 

Lue lisää:

Reijo Kettunen    Tapio Virtanen     Eeva-Liisa Pitkänen      Eero Salonen

 

Yhteystiedot:

 

© Metsätorpanmaa ry