Ryhdy keräämään metsäperinnettä!

 

Veikko Kivilahti Korpilahden Hirvimäestä muistelee, millaista oli meno isojen valtionmaiden hakkuiden aikaan 50-luvulla

Keltasuon kämpällä. Kuva Metsätorpanmaan tarinaillasta kesältä 2006.

 

 

Hevos- ja miesvoimin tehdyn metsätyön historia on vaipumassa unholaan: leimallisin ja komein osa keskisuomalaista arjen työhistoriaa pitäisi nyt kiireesti kerätä kirjoihin ja kansiin.

Metsätyö tehtiin piilossa metsässä eikä se ei jättänyt jälkeensä aikaa uhmaavia rakenteita: tukkiteistä, ”ruukinraiteistakin” on vain vanhempien ihmisten muistikuvat jäljellä. Kyläkuntien metsähistoria onkin koottava pala palalta haastatteluin ja vähät dokumentit kaivaen. Toki joskus kamera ja ammattikuvaajakin eksyi palstalle, varsitien varteen tai laanipaikalle. Uitosta on jo enemmän valokuvia.  

Ryhdy siis keräämään metsäperinnettä: haastatteluja, valokuvia, tarinoita, kirjoituksia, lauluja, työkaluja ja muita esineitä, karttoja ja asiakirjoja, vaatteita jne.

Porukalla hanke onnistuu paremmin. Perusta työryhmä ja aloita heti. Liitteenä olevista teksteistä löydät vinkkejä ja ideoita.

Ole yhteydessä Metsätorpanmaa-yhdistykseemme, joka aloitti keruun v. 2006 lähinnä Korpilahden – Jämsän – Jämsänkosken - Petäjäveden ja Muuramen välisissä metsäkylissä. Yhdistyksemme auttaa ja sen kautta saat materiaalisi halutessasi esille ja arkistoiduksi.

 

METSÄTORPANMAA ry

Jaakko Luoma, pj

Soidintie 1 A6, 40630 Jyväskylä

014-211 145, 040-752 9688

luoma.jaakko@gmail.com

LIITTEET:

 

  1. Kylän ja pitäjän metsäperinne talteen.
  2. Aikakaudet metsätyössä.
  3. Merkitkäämme ruukinraiteet maastoon.
  4. Jokainen ihminen on laulun arvoinen!
  5. Oma metsäpolkuni.
  6. Kirjoita tästä: aiheita!
  7. Jos alkuun pääsy on hankalaa.

© Metsätorpanmaa ry