MINUN METSÄPOLKUNI:
Voitto Nieminen lähdössä Heikki-isän ja Lahja-tamman kanssa ajoon Vekkulassa jouluna 1959.
Tavoitteena on saada työkalu, jonka avulla voit luoda itsellesi havainnollisen kokonaiskuvan metsähistoriastasi ja virittää muistiasi. Kyseessä on "janatarkastelu", johon voit palata ja täydentää aina tarvittaessa.
· Tarvitset A4:sta suuremman paperin, esim. konseptin, jonka levität poikittain eteesi ja vedät aukeaman poikki mutkittelevan polun. Merkitse polun alkupäähän syntymäpäiväsi ja –paikkasi ja polun loppuun tämän päivän:
· Tällä polulla se metsähistoriasi nyt on, se on vain saatava kirjatuksi! Eli laittelet sinne polun varteen itsellesi tärkeitä etappeja: tapahtumia, työmaita, oivalluksia.
· Voit laittaa polulle ensin itsellesi tärkeitä yleisiä ajallisia kiintopisteitä: koska ja missä synnyin, vahempani, siskoni, koulut ja koulutukset, armeija, avioituminen, perhe, koti-ja asunto (rakentaminen?), työpaikkoja, työmaita, työnantajia ym, muuttamiset, perhesuhteiden muutokset, vanhempien kuolema jne. Näin saat tukipisteitä metsäasioiden muistelemiseen.
· Laita sitten ylös tärkeitä tapahtumia ”metsä-elämästäsi”:
- miten lähdit metsään,
- ensimmäisiä töitä ja työmaita,
- koska sait omia työkaluja, koska oman hevosen
- koska olit ensimmäistä kertaa isän kanssa ajossa,
- ostit metsää jne.
- myit 1. kerran pystykauppana jne jne.
· Kirjaa ns. ”avainkokemukset”, jotka vaikuttavat meihin vahvasti ja saattavat muuttaa ajatteluamme ja elämäämme.
· Tärkeät henkilöt: joillakin ihmisillä on ollut meihin suuri vaikutus tai sitten he ovat jääneet muuotoin mieleen: sijoita heidätkin polkusi varteen.
· Tärkeät savotat.
· Kun opin uutta. Taitojen hankkiminen.
· Uudet työkalut. Tekniikan muutoskohdat.
· Metsän maailma muuttuu: tilanteita, joissa asioiden muutos tuli vastaasi.
MUISTOISTA TARINAKSI:
Täydennä metsäpolkuasi päivittäin. Katso, että olet merkinnyt polkusi varteen merkittävät ja vahvasti mieleesi jääneet tapaukset ja henkilöt, havainnot ja oivalluksesi.
Merkitse polun varteen myös huomiosi ”hitaammista prosesseista”, joita pidät tärkeinä: esim. metsätyösi vähenevät, maisemat muuttuvat jne jne.
Tämän jälkeen voit rauhassa katsella metsäistä historiaasi ja valita jonkun kohdan (savotan, henkilön, asian, oivalluksen jne) ja kirjoittaa siitä kuvauksen. Kirjoita asioista ja ihmisistä ja työmaista, jotka haluavat jättää tarinoina elämään.
Muista, että arkinen on usein kiinnostavinta! Me olemme sokeita arjen merkitykselle (ja kauneudelle), koska se on niin lähellä.
Jos kirjoittaminen tuntuu hankalalta, laita kuitenkin asioita itsellesi ylös ja pyydä Metsätorpanmaan haastattelijoita kirjaamaan tarinasi ylös. Yritä kuitenkin kirjoittaa: kaikki paperille viety helpottaa jatkotyötä. Myös itse alat muistaa enemmän, kun alat kirjoittaa.
Jaakko Luoma
Soidintie 1A6, 40630 JKL, luoma.jaakko@gmail.com
040-752 9688, 014-211 145
LIITTEET:
© Metsätorpanmaa ry