“Jokainen ihminen on laulun arvoinen !”

 

Unto Tikkasen ruukkihevosta kengitetään 50-luvun Metsäkulmalla Petäjävedellä. -Kuva kotialbumi.

 

Metsätorpanmaa-hankkeessa olemme korostetun kiinnostuneita tavallisten ihmisten ”metsään sidotusta” elämäntarinasta: heidän kokemuksistaan ja oivalluksistaan.

Jaakko Luoma jo haastatellut monia ”Metsätorpanmaan” ihmisiä ja näistä kertomuksista ryhdymme vuodesta 2007 lähtien julkaisemaan vuosittaista Metsätorpanmaan tarinat –aikakauskirjaa. Lisäksi haastattelut taltioidaan mm. Jyväskylän yliopiston etnologian laitoksen muistitietoarkistoon.

Toivon, että olet mukana tämän tärkeän historian kokoamisessa etkä vähättele omaa tai läheistesi elämänkokemusta. Usein ongelmanamme on kotisokeus: se mikä on lähellä, voi tuntua liian arkipäiväiseltä ja itsestään selvältä kerrottavaksi tai kirjoitettavaksi. Samasta syystä valokuvia otetaan juhlissa, mutta harvoin arkena, esimerkiksi työstä, vaikka ne kuvat myöhemmin osoittautuvat meille kaikkein kiinnostavimmiksi. Esimerkiksi metsätyötä on kuvattu todella vähän.

Ole yhteydessä allekirjoittaneisiin. Voimme tulla jututtamaan sinua tai haluamaasi henkilöä tai voimme yhdessä miettiä aiheita, joista voisit itse kirjoittaa. Ota tämä vakavasti: meitä ei kiinnosta kielioppi eivätkä tyyliseikat, mutta olemme onnellisia, kun joku tekee meille palveluksen ja saa sanoja paperille. Se on kaikki eteenpäin, ja voimme yhdessä täydentää ja muokata kertomustasi, jos niin haluat.

Aloita työ esim. kirjaamalla ensin itsellesi omaa elämänhistoriaasi ja miettimällä, mistä kohdasta ja asiasta haluaisit kirjoittaa. Voit sen jälkeen keskittyä esim. johonkin ajanjaksoon, työmaahan, tärkeään vaiheeseen elämässäsi jne. Tai voit kuvata jotakin mielenkiintoista henkilöä tai sitten laatia kuvauksen perheesi/tilasi elämänmenosta, esim. siitä, millainen oli vuoden työkierto ja mistä ja miten tulot kertyivät.

Jaakko Luoma                         

Metsätorpanmaa ry:n pj                                    

040-752 9688

luoma.jaakko@gmail.com                                               

 

 

LIITTEET:

  1. Kylän ja pitäjän metsäperinne talteen.
  2. Aikakaudet metsätyössä.
  3. Merkitkäämme ruukinraiteet maastoon.
  4. Jokainen ihminen on laulun arvoinen!
  5. Oma metsäpolkuni.
  6. Kirjoita tästä: aiheita!
  7. Jos alkuun pääsy on hankalaa.

© Metsätorpanmaa ry